perjantai 10. maaliskuuta 2017

Kokemuksia kouluruoasta

Tällä viikolla lämpötila on keikkunu 30 asteen tietämillä ja rusketusrajoja on hankittu mm. välituntivalvontojen aikana. Ihanaa ku aamusinki tarkenee ilman toppatakkia koululla! Kroppa ei oo joko vielä palautunu viime viikon reeneistä tai on liian shokissa äkillisen lämpöaallon takia. Joka tapauksessa reenaamaan en oo pystyny, ja sen sijaan aattelinki kirjottaa yhestä mielenkiintosesta kulttuurimatkasta, jonka oon päässy Espanjassa kokemaan - nimittäin kouluruoasta. 

Oppilaiden ruoka-aika on yheltä, ja aikaa syödä on 45 minuuttia. Miun tehtävii kuuluu ruokailun valvominen ja oppilaitten avustaminen. Ruokailutilanteet on edellee kaoottisia, ja miulle kaikist rankimpia hetkiä työpäivän aikana metelin takia. Oppilaat muodostaa jonon ruokalan ulkopuolelle, ja usein siinä joudutaan oottelee tovi jos toinenkin, mikä tietyst aiheuttaa sen, et monta oppilasta ehtii itkeä tirauttaa, koska joku töni ja potki ja huito ja etuili. 1-2 naista on tarjoilemassa ruoan, joka laitetaan tarjottimelle, jossa on kolo kaikille eri ainesosille (vähän niinku jos menee esim. intialaisee ravintolaa syömää ja saa riisin eri kohtaa ku kastikkeen). Ruokailuvälineet yhtee koloo, muki toisee, jälkiruoka kolmantee, kastike neljäntee, keitto viidentee jne. Oppilail on eväshetki ("breakfast") yheltätoista, ja melko massiiviset määrät nälkäsiin suihin uppoaa donitseja, valkosta leipää, suklaapatukoita, keksejä, suklaamuroja, muffinsseja tai vanukasta. Ei siis mikää ihme, ettei ruoka juurikaan lounaalla maistu. Ruokajätteen määrä täl koululla onki ihan älytön jokaikinen päivä, enkä oikeen ymmärrä, miks jokaiselle oppilaalle automaattisesti lastataa tarjottimelle leipäpala ja esim. jälkkärihedelmä, ku ei ne niitä sit kuitenkaa syö. Ruokalassa häärää kaks naista, jotka toimii "ruokapoliiseina", ja vahtii onks oppilaat varmasti maistanu kaikkea ja syöny tarpeeks. Jos oppilas on syöny kaiken, saa vihkoon ja käteen ruksin, mikä tarkottaa sitä, että perjantaina saa jälkkäriks jäätelöä. Ongelma, johon en oo missään suomalaisessa koulussa törmänny, on et oppilaat yrittää parhaan kykynsä mukaan salakuljettaa ruokaa pihalle, ja jatkaa ruokailua siellä. Välkkävalvojana saakin käskyttää oppilaita takas ruokalaan jauhamaan suun tyhjäks. 

Oppilaiden ruokailun jälkee on miun oma ruoka-aika, joka on myös 45 minuuttia (luksusta!). Koska hoidan ruokailuvalvonnan, saan koululta ruoan ilmaiseksi. Aika monta opettajaa on päätyny omiin eväisiin, koska ruoan taso ei useinkaan kovin hääppöinen ole, mutta ite oon halunnu haastaa itteni kokeilee uusia makuja. Espanjalaisissa paikallisissa kouluissa oppilaille ei koulun puolesta tarjota kouluruokaa, vaa koulupäivä loppuu usein kahen maissa, jollon oppilaat menee kotiin syömää. Tää koulu on kuitenki yksityinen ja kansainvälinen, ja vanhemmat maksaa lastensa koulunkäynnistä sekä ruokailusta.

Toimistolta saa kuukauden ruokalistan, jotta osaa vähän varautua, mitä on tiedossa. Välttämättä lista ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ruokalistassa on myös suositukset, mitä päivälliseksi kannattaa syödä

Coditos carbonara con nata y baicon
Calamares fritos con ensalada verde (lechuga, zanahoria, pepino)
Piti olla siis pasta carbonara ja mustekalarenkaita sekä vihreä salaatti, jossa porkkanaa ja kurkkua. Miun maha ku ei oikein vehnää kestä, ilmotin, et syön gluteenittoman vaihtoehon, ja välillä se on sit aika paljo nihkeempi ku gluteenia sisältävä ruoka, kuten tällä kertaa. Mikrotettua pussipastaa ja paistettua mustekalaa, joka maistu ja tuntu kumilta/pahvilta suussa, yh. Tää on ollu yks ikävimmistä, mitä oon täällä joutunu syömää.

Puchero de garbanzos con arroz
Merluza rebozada con rodaja de tomate natural
Mautonta riisi-kikhernekeittoa, mautonta merluzaa (vähän ku seitiä) sekä hirmuannos tomaattiviipaleita


Potaje de alubias
Taquitos de pollo guisados al ajillo
Tomaattipohjaista papukeittoa, jossa myös mm. perunaa ja porkkanaa sekä kanaa. Miust tuntuu oudolta nää ruokayhdistelmät, ja tästäki tuli loppujen lopuks aika hyvää kanakeittoa (Espanjas kana on vaan niin hyvää!)


Crema de verduras
Ternera guisadas a la jardinera con verduras guisadas
Kurpitsasosekeittoa sekä naudanlihakastiketta. On iha loogista, et kastikkeen kanssa tarjotaan keittoa, eikä esim. keitettyjä perunoita, eikös?


Ensalada mixta (lechuga, tomate, atún, maiz, zanahoria, huevo duro)
Fogonero empanado con patatas
Panaderas horneadas
Tonnikalasalaattia, järettömän hyvää perunapaistosta sekä panaderaa (vähän ku seitiä)


Coditos con espárragos verdes
Bacalao horno con tomate frito
Pastaa ja vihreetä parsaa sekä bacalao-kalaa tomaattikastikkeessa. Nää valkoset kalat maistuu miust kaikki ihan samalta... Hyvältä sillon ku on muistettu laittaa mausteita, mut tosi mauttomalta jos ei oo suolaa


Crema de espinacas
Estofado de ternera con patatas
Pinaattikeittoa sekä lihapataa. Oli ihan jees, vaik tykkään kyl suomalaisesta pinaattikeitosta enemmän


Judias verdes salteadas
Fideuá con chocos y almejas
Tarhapapuja sekä fideuá eli paellaa, jossa riisi on korvattu makaronilla - tällä kertaa mustekalalla ja simpukoilla. Elämäni ensimmäistä kertaa tuli maistettua simpukoita! Tykkään tosi paljon kalaruoista, mut muut merenelävät ei oikein kuulu suosikkeihin, ku en oo niitä missään päässy kokeilemaa. Senpä takia vaatiki aika pitkän tsemppauksen, et uskals limasen ja parrakkaan, vaikkakin pienen, simpukan pistää suuhun. Ei se sit loppupeleis kovin pahalta maistunu (vähä niinku ei ravutkaa juuri maistu), mut en kyl voi sanoo et oisin koostumuksesta kovin paljo nauttinu. Ja ku lisänä oli sit viel niitä kumisia mustekalapaloja... Mut kuulemma on aika eri syyä hyvin laitettuja simpukoita, ku tollasia todennäkösesti säilyketölkistä otettuja.


Yleisest ottaen kouluruoka heijastelee andalusialaista ruokakulttuuria: paljon kasviksia, kalaa, mereneläviä ja munakasta. Saa nähä, mitä täs viel kerkee maistella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti