tiistai 15. huhtikuuta 2014

Specialiteter i Sverige

Alkuu vaikutti et Ruotsis on kaikki iha samal taval ku Suomeski. Sillee suurin piirtein. Aina välil on sit tullu kuitenki vastaa kaikennäköst omituista. Ja en nyt siis aatellu käyä läpi mitää ihan perusjuttui, kuten et valuutta tai valtiomuoto on eri, vaa semmosii, mitkä on nyt kummaksuttanu n. 20 aiemman Ruotsi-visiitin jälkeenki.

Ruokahan Ruotsis ja Suomes on melko samanlaista. Ainut mitä tääl on tosissaa saannu ettii on ruisleipä (täl viikol onnistuin vihdoin löytää ruisleivält maistuvaa leipää, jos on täysjyvää 91 % !!). Muuten oikeestaa on voinnu tehä samoi ruokii mitä Suomessaki. Kaupoist löytyy myös suomalaisii brändejä ja pakkausten tekstitki saattaa olla suomeks. Ensimmäine shokki tuli ekal kauppareissul lähikaupan lihahyllyllä, jos ei tuntunu olevan mitää ja hinnat hipo taivaita. Vastaus löytyki pakastealtaasta: Ruotsis lähes kaikki on djupfryst. Laitoitpa ruoaks kanaa tai kalaa tai vihanneksii, alkaa ruoanlaitto aina pakasteiden sulattamisel. Toki tuorettaki lihaa ja kasviksii löytyy, mut ei pienist kaupoist. 

Ruotsalaisten hulluuden näkkileivän suhtee huomaa näkkäriosastolt, jost löytyy järkyttävän kokosii pyöreit näkkärikiekkoi, joit ainaki miun ekas korridoris asuvat kämppikset rahtas melko usein kaupast kotii. Kyl miustki näkkäri on hyvää, mut en mie sitä joka päivä tykkää syyä. Toinen outous on erilaiset tuubitahnat, joit löytyy niin katkarapujen ku pekoninki ym. makusina. On kuulemma niin helppoo vaa pusertaa siint leivän päälle tai ruoan sekaa. Minuu ajatus päärynätahnast lähinnä vaa iljettää.

Lähikauppa Hemköpin tuubihylly

Ja näkkärihylly. Tuol alhaalla niit jättikiekkoja.

Kierrätys tääl on ihan eri tasol ku Suomessa. Meilläki löytyy täält ties mitkä eri laatikot eri jätteille. Toiset on tosi fanaattisia ton lajittelun suhtee, toiset ei sit taas tunnu välittävän ollenkaa. Mut oon tyytyväinen et meiltäki löytyy biojäteastia. :) En tiiä sit miten muis kerrostaloissa, mut ainaki tääl Rydissä roska-astiat löytyy rappukäytävästä. Eli siis noi mitkä normaalist on talojen pihal ja jotka joku jätehuoltofirma tyhjentää säännöllisin väliajoin. Tääl on joka kerrokses luukku, joka yhistyy kuiluu, joka johtaa lähelle ulko-ovee ja se sit tullaa tyhjentää. Eli ei tarvi ollenkaa mennä ulos viemää roskii! Miten mukavaa sateisin päivinä. ;) Välil kyl koko rappukäytävä haisee aika karmeelle.

Enää ei kyl pysty vetoomaa siihe ettei muka jaksais viiä roskii ulos
Liikenne eroo jonki verra suomalaisesta. Aika harvast paikkaa löytyy kakskaistast motarii, useimmiten on yks kaista ja sit on tasasin väliajoin ohituskaistoja. Aika harvoin on myöskää kunnon kiihytyskaistoi, vaa ku tullaa pikkutieltä ni pitäis heti kiihyttää sinne sataakymppii. Ruotsis on myös älytön määrä liikenneympyröit / kiertoliittymii. Ja ainaki mitä tääl oon nyt kyydis ollessani tarkkaillu, ni niis ajetaa vähä omituisest. Ku liikenneympyrää liitytää, näytetää vilkkuu vasemmalle ja näytetää sitä niin kauan, et lähetää pois, jollon näytetää vilkkuu oikeelle. En tiiä onks se sit siint ku noi ympyrät voi olla niin isoi (halkasija yli 100m) et jotenki selkiyttää. Lisäks täält löytyy mitä erikoisempii ajohidasteita! Ei olla Suomen tapaa tyydytty pelkkii töyssyihi, vaa voi esim. yhtäkkii loppuu toine kaista, jollon joutuu oottaa, ettei tuu ketää vastaa. On myös erilaisii betoniporsaita, aitoja tai tötsiä, joitten välis joutuu pujottelee. Hulluin minkä oon nähny, oli sellain, mis oli vaa yks kaista käytössä ja tiest oli koko keskikohta kaivettu pois. Eli oli vaa renkaitten mentävät luiskat ja keskel ammottava kuoppa. :o

Ainaki Linköpingist huomaa, et on pyöräilykaupunki. Kerroinki jo joskus aiemmin talvel et pyöräteit pietää tosi hyväs kunnos talvellaki. Lisäks pyöräilyn huomaa siitä, et pyörii on oikeesti ihan älyttömäst minne tahansa meneeki. Pyöräilijät on myös otettu melko hyvin huomioo mm. pyöräparkeilla ja pumppauspisteillä. Yliopistolt löytyy pariki pistettä, mis saa täytettyy renkaisii ilmaa, samoin mm. yks piste löytyy tost viereisen talon päädystä. Kuin kätevää!

Pyöriä Resecentrumin edessä

Pyöräpumppu tosta naapuritalon päädystä
Ruotsalaiset on tosi tarkkoi jonotuksenkaa. Mihi tahansa jonottamist vaativaa paikkaa meneeki löytyy mitä todennäkösimmin vuoronumeropömpeli. Tuntu jotenki hölmölt kirjastos oottaa vuoronumero kouras et sais palvelua infotiskiltä.. Mut tietääpähä tarkallee sit ainaki, millon on oma vuoro. 

Muistan panneeni jo joskus aiemmil reissuil merkille, miten rasittavan pitkät mainostauot Ruotsis on! Mainoksii tulee yhtä usein ku Suomessaki, mut ne kestää kolme kertaa pitempää. Todellaki ehtii siis hyvin käyä suihkussa tai iltapalalla tai pestä astiat. Ei vaan millää jaksa istuu paikallaa ja oottaa ohjelman jatkumista. 

Postia jakaneena kiinnitän nykyää aina huomioo mm. taloihi ja teiden nimii yms. Suomes on yleens yks katu, jonka toisel puolel on parilliset talot ja toisel parittomat. Tääl oon mones paikas huomannu, et on yks ns. pääkatu, jost lähtee samast kohtaa kadut oikeelle ja vasemmalle. Näil kaduil ei oo eriksee nimii, vaa ne on tän pääkadun jotai "alakatuja". Niis on sit esim. et oikeelle lähteväl kadul on kaikki parilliset talot ja vasemmalle lähteväl kadul kaikki parittomat. Outo systeemi, mut oikeestaa ku aattelee, ni aika kätevä. Vähentää katujen nimien määrää, eikä tarvi miettii ja etsiskellä, et kummalkoha puolel katuu nyt onkaa ne parittomat ja missä kohtaa mahtaa olla joku tietty numero. Lisäks en oo nähny viel yhtää jakajaa pyörän seläs, sen sijaa ne ajelee tosi söpöil pikkuautoil!

En tiiä valaseeks tää kuva yhtää enempää mut siis tosta lähtee vasemmalle katu, jossa parilliset (jämna nr) ja oikeelle katu, jossa parittomat (udda nr).

Postiauto :)

Positiivisin asia, joho oon tääl kiinnittäny huomioo, on ollu kannustamine. Oli treeni menny miten tahansa tai oli mukan miten tuntemattomii tyyppei tahansa, ni "bra jobbat" kuuluu vakiosanastoo treenin jälkee. Alkuu aattelin et ompa hölmöö, etsie nyt ymmärrä et mie pummasin iha älyttömäst, mut sit se alkoki tuntuu jotenki kivalta. Lisää jotenki yhteisöllisyyden tunnetta. :)

Mut onhan tääl suomalaisena aika helppoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti