lauantai 5. huhtikuuta 2014

Ont i halsen

Oon tehny kaikenlaisii juttuja tääl Ruotsissa ja ollu innoissani, ku oon päässy kokee jotai uutta: ekaa kertaa ruotsinkielisel luennolla, ekaa kertaa yksin ruotsalaises kaupassa, ekaa kertaa pesees pyykkei, ekaa kertaa suunnistuskisoissa, ensimmäine oma ruotsalainen opiskelijakortti, bussikortti, kirjastokortti jne. Perjantain kävin ekaa kertaa tääl apteekissa, koska onnistuin hankkii flunssan, ja piti saaha dropseja. Oon aiemminki ollu Ruotsis olles ollu kipeenä, joten tän oisin kyl ihan hyvin voinnu jättää välii.

Kipeenä olemine sapettaa. ärsyttää. tympii. kiukuttaa. harmittaa. turhauttaa. kismittää. ketuttaa. ottaa päähä. tuohduttaa. suututtaa. masentaa ja pännii. kovasti. Varsinki ku ulkon paistaa aurinko siniselt taivaalta ja ihmiset ottaa aurinkoo pihanurmella. Ja olit kerinny ilmottautuu kisoihi viikonlopulle. Ja olit just ehtiny suunnitella miten tartut vihdoinki kouluhommii.

Mie oon yrittäny lenkeil hokee itelleni miten onnekas mie oon ku pystyn treenaa ja miten nyt täytyy olla siint kiitollinen. Nähtäväst mie en sitä sit kuitenkaa tarpeeks arvostannu ja nyt sitä muistutetaa sit tällee, et miten kivaa onkaa pystyy reenaamaa. No kyllähä täs kieltämättä motivaatio lisääntyy, jos sitä ei nyt sit aikasemmin ollu tarpeeks.

Mieluummin sairastaisin jossai muual ku täällä. Ku oma huone on käytävän perimmäinen, on keittiöö pitkä matka keittää vettä teetä ja Panodilii varte. Kipeenä on ahistavaa jakaa keittiö seittämän muun kans. Olohuoneen sohval on ollu iha ok maata ku muut on ollu koulus, mut viikonloppun on vähä toista. Ärsyttää muitten ihmettelevät katseet ku makaa siin viiettä tuntii samas paikas. Ja jouduin tänää luovuttaa sohvapaikan ja pakenee omaa huoneesee ku Deniz (turkkilaine tyttö) päätti järjestää ystävillee brunssin ja sisää poukkas 10 vierasta. 

Oon kattonu telkkarii siitäki huolimatta, et se ei oo hirveen rentouttavaa, ku joutuu kuitenki pinnistelee enkun ja ruotsin kans. Ohjelmatarjonta on kyl ollu parempaa ku Suomes päiväsaikaa: oon katellu celebricity master chefiä, junior master chefiä, how i met your motheria, frendejä, täykkäreitä ja ties mitä muuta. Lisäks on tullu pari kiinnostavaa ohjelmaa, joist toises perheitten äidit vaihto toisee perheesee viikon ajaks ja toises on erilaisii suurlapsiperheitä ja kuvataa niitten arkee. Ja yllättävää kyllä, myös suomalaisii ohjelmii tulee telkkarista! Olin jo aiemmi havainnu et viikonloppusin tulee Erätulilla ja eile pamahti ruutuu uutiset. En tajunnu vast ku siin vaihees ku uutistoimittaja alko puhuu suomee et nii, nää oliki tosiaa uutiset eikä nyheterna. Tänää aamul tuli katottuu Satuhäitä. Ku ihmettelin tota yhelle tääl korridoris asuvalle, ni se ei ollu yhtää ihmeissää, totes vaa et joo, ykköselt ja kakkoselt tulee jonki verra suomalaisii ohjelmii. Eiks teil sit Suomes näytetä ruotsalaisii ohjelmii? Nähtäväst tääl jonki verran ruotsinsuomalaisii on, ku sain ekal viikol kirkon esitteenki postis, mis esiteltii myös Linköpingin suomalaisen kirkon toimintaa.

Oon myös ottanu tavaks kattoo Welcome to Swedenin jaksoi. Se on sarja, joka alko muutama viikko sitte ja kertoo äijäst, joka muuttaa ruotsalaisen naisystävän luokse Ruotsii ja miten se sit kohtaa ruotsalaisii outouksii. Ei se nyt miltää huikeen hauskalt sarjalt oo vaikuttan, mut miust on kiinnostavaa nähä, mitä kaikkee siihe on poimittu ruotsalaisest kulttuurist. Aika moni etee tulevist asioist ois samal taval Suomessaki. Jaksot löytyy netist jos jotai muutaki kiinnostaa. :) 

Lisäks sain eile selville et tääl on tänä talven pyöriny ja pyörii edelleenki lauantai-iltasin ruotsinsuomalainen keskusteluohjelma "Ei saa peittää", jonka aiempii jaksoi innostuin eile kattelee netist. En yleens oikeen jaksa innostuu keskusteluohjelmist, mut nyt on jotenki jännää kuunnella ku puhutaa suomee vähä ouol aksentil ja on jännii näkökulmii: miten suomalainen, ruotsalainen ja ruotsinsuomalainen näkemys miehisyydestä eroaa? miten suomalaiset näkee ruotsalaiset, miten ruotsalaiset näkee suomalaiset ja eroaaks ruotsinsuomalaisten näkemys näist kahesta jotenki? Tota ohjelmaa kattoes selvis myös, miks yks näist kämppiksist kysy heti ekal viikol, et onks se totta, et kaikki suomalaiset miehet kantaa veistä taskussa. Sillo en tajunnu yhtää mist se puhu, mut nyt tost ohjelmast kävi ilmi, et sellain käsitys ruotsalaisil on pitkää suomalaisist ollu. Et asutaa keskel mettää ja kaikil on viinaa ja puukko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti