torstai 6. helmikuuta 2014

Eräs tiistaipäivä

Tää tulee nyt vähä hassust myöhässä, mut eipä oo ollu aikaa kaikest kirjotella. Halusin siis kertoa tiistaista, ku sattu olee iha huikee päivä. :) Yleens urheilun ja muun elämän yhteensovittaminen ärsyttää, ku se on niin vaikeeta. Aina joutuu jättää jotain kivaa välistä. Aika usein tulee mentyy urheilun ehdoilla, mut sit on myös tilanteit, et muu elämä saa luvan olla tärkeempää. Viime tiistai oli nyt tällain päivä; yritin viel jossain vaihees tunkee lenkkiiki jonnee välii mut sit ku huomasin et se on mahotonta ni aattelin et antaa olla. Eikä harmittanu ku oli niin paljo muuta kivaa ohjelmaa. :)

Ikea

Olin viime viikol LIKESin järjestämäs teachers' pub -illassa, joka ei siis ollu mitenkää erikoinen tapahtuma, mut satuin siel sit tutustuu yhtee tsekkiläisee tyttöö, jol oli samanlaine muuttotilanne eessä ku miulla. Sovittii sit et voitais tiistain lähtä Ikeaa shoppailee uusii kämppii uusii tavaroita. Alun perin tää oli siis sopinu jonku toisen tytönkää et lähtee kaupoille, mut ei ollu mikää ongelma et mieki lähin mukaa. Päivän aikan ehin sit tutustuu jonki verra myös tähä toisee, ranskalaisee tyttöö, ja tosi mukavii kyl molemmat! 

Päivä alko Ikean kahvilasta korvapuusteilla ja kahvilla (=teellä) ja sielt sit jossai vaihees raahauduttii varsinaisille ostoksille. Vitsi et oli kivaa olla yhes siel! Ois ollu kyl tosi kurjaa yksin kierrellä ja miettii et mitä tarttee. Nyt pystyttii vähä pitää kontrollii toistemme ostoksist, ettei tuu ostettuu mitää turhaa. :D Ois tehny mieli ostella vaik mitä, et sais täst oikeesti kodin näkösen, mut sit ku tulee kuitenki asuu tääl niin vähä aikaa, ni ei oo mitää järkee. Täytyy vaa tyytyy siihe, et elää nyt ankeesti vähä aikaa ja sisustaa sit koton Suomessa paremmin, jos haluu. Jossai vaihees alko vähä naurattaa ja kauhistuttaa ku kärryt alko näyttää isolt vuorelta ja tiiettii et bussil pitäs selviytyy takaski. Tulipa sit testattuu ne kuulusat Ikean lihapullatki myös ihan oikees ruotsalaises Ikeassa, ja oliha ne hyviä ku nii älytön nälkä oli. 

Paluumatka muodostu sit pieneks ongelmaks, ku miul ei ollu bussikorttii. Ruotsis ei voi ostaa bussist ollenkaa lippua vaa lippu täytyy hankkii joko Quickomat-automaatista tai tobacco shopista tai sit voi myös ladata netistä. Miul oli menomatkal tullu vähä kiire... ni en ollu ehtiny hankkii itelleni resekorttia, vaa ostin vaa yksittäisen lipun. No nyt kävi sit ilmi, et tuol Ikean vieres ei pystykää ostaa lippua, vaa pitää käyä joko ICA Supermarketissa tai Ikanohusetissa, joihi oli molempii matkaa parin ison parkkialueen verran. Ja siis ongelmana oli se, et bussi oli tulos kahen minsan päästä ja seuraava menis vast tunnin päästä. Yritin siin sit epätoivosest kysellä kuskilt et eiks nyt mitenkää, mut ei niin mitenkää, ja kehotti lähtä käymää ICAssa. 

Miun uuet ystävät oli niin kultasia et ei lähteny täl kyseisel bussil ite kotii vaa jäi kattoo ostoksii sil aikaa ku mie lähin käymää ICAssa. No kuinkas ollakkaa, eipä toiminu Quickomat, eikä päästy lähtee seuraaval bussilla (siin välissä meni siis bussi keskustaa, joka ois kiertäny jonki verra ja oltais jouduttu vaihtaa, mut oltas kuitenki päästy nopeemmin ku sil tunnin pääst lähteväl). No tytöt ei lähten silläkää bussil (iso kiitos :) ) vaa jäi miun seuraks selvittää lippuasiaa. Päätettii sit lähtä heiluu muihi kauppoihi samal ku ootetaa bussii. Ikanohusetista (valtava ostoskeskus Ikean vieres, jos on vaiks mitä kauppoi) vihdoin viimein onnistuin lataa itelleni resekortin ja nyt voin sil sit reissailla ilman et täytyy joka kerta ettii Quickomatii, jes! Innostuttii vähä siint kiertelyst liikaa ja meinattii missata se tunnin pääst lähteny bussiki, mut ehittii sit just kuitenki. Mie en tajuu mikä tos bussil matkustamises aina menee pielee..

Potluck supper

Tol shoppailureissul oli nyt sit menny pitempää ku olin suunnitellu ja oli aivan jäätävä kiire alkaa kokkailla. Olin ilmottautun potluck supper -iltaa, jota olinki oottan jo aika pitkää. Kysees oli siis AIV:n (Association for International Visitors) järjestämä kansainvälinen ruokailta Mikaelskyrkanilla. Toi AIV on siis vähä iäkkäämpien ruotsalaisten ylläpitämä järjestö ja kai jonki verran seurakunnan kans tekemisis. Herttasii eläkeläisii, jotka haluu tutustuu uusii kulttuureihi. :) Kaikkien piti valmistaa jotai omalle maalleen tyypillistä ruokaa ja sit pääs maistelee muitten tuomii ruokii. Mie edustin Suomee mauttomal makaronilaatikolla, ku en siin sit kiireessä ehtiny muitakaa aineksii alkaa hankkii. Ja heti ku sain sen uunist ulos, lähin juoksujalkaa kirkolle ja sit vast myöhemmin ku maistoin sitä ni tajusin et ois voinnu ehkä laittaa vähä enemmän mausteitki. Ketsupinki ois voinnu ottaa mukaa. No aina ei voi onnistuu. 

Iha hullun hauska ilta oli ja tosi hyvää ruokaa! Vitsi et tuli syötyy paljon! Samal siin sit totta kai tutustu uusii ihmisii, varsinki ku siis ihan yksikseni tonne menin. Samas pöyäs miunkaa istu aika monta korealaista ja pari italialaista, joitten kans sit juteltii illan aikan. Yhteens meit oli joku 40 henkee.

Jos siint ruoasta sitte? Siel oli siis miun makaronilaatikon lisäks janssoninkiusausta ja lihapullia Ruotsista sekä tietty näkkileipää ja laskiaispullia. Lisäks oli Currywurscht eli makkaraa currykastikkeessa sekä peruna-porkkana-currylaatikkoa Saksasta, herkkusieni- ja parmesaanirisotot Italiasta, nepalilaisia perunaleipiä (parautha), bulgogia Koreasta (naudanlihaa ja kasviksia soijakastikkeessa), paistettuja nuudeleita sekä Grochuzang Samgjöpsal (sairaan tulista possua ja kasviksia) Aasiasta, grilled cheese eli juustol täytettyä paahtoleipää Kanadasta (iha sairaan hyvää!!!), tulises soosissa dippailtavia naudanlihapaloja sekä chinese omelet Taiwanista, picadilloa eli jonkinlaist tulista jauhelihapataa Meksikosta, mykyjä Kiinasta (melko mauttomia ainaki miun makuu) ja monia muita, joist en tajunnu ottaa kuvaa ja joit en enää muista. Mut siis joo, ainaki ne jotka miut paremmin tuntee voiki jo arvata et olin taivaassa. 


Ku oltii syöty ni tuli ryhmä herttasia punaposkisia mummoja soittaa paikallist kansanmusiikkii. Låtande tjejer oli tän ryhmän nimi. Lisäks ois ite päässy harjottelee kansantanssei, mut miun piti sit just lähtä, ku oli sovittu Korridor meeting viel sille illalle. Ois ollu kiva jäähä pitemmäks aikaa!

Siel ne soittelee :)

Korridor meeting

Korridor meeting piettiin kait siks et mie pystysin tutustuu näihi uusii kämppiksii ja myös et muistutetaa kaikkii yhteisist säännöistä. Tää oli miust kyl tosi hyvä juttu, ku en ollu sitä ennen viel tavannu ku muutaman näist asukeist iha ohimennen. Tääl asuu miun kans siis 5 ruotsalaist poikaa, 1 ruotsalainen tyttö sekä 1 turkkilainen tyttö, joka suorittaa maisterivaiheen kokonaa täällä. Aattelin etukätee et kaikki tulee olee vaihtareit, enkä pääse enää harjottelee ruotsii kenenkääkaa, mut pääsenpähä sittenki! Ja tosi mukavilta ja melko puheliailtaki vaikuttaa kaikki! 

Alkuu vähä esittäydyttii ja sit käytii yleisii siivousjuttui läpi ja mie kyselin aika paljo et miten tääl on tapana tehä asioita. Sit iha yllättäen alkoki jotku siivouspartyt, kaikki alko hullun lail siivoomaa yleisii tiloi. :o Mie en oikee käsittän et mikä tää systeemi oli, et miks kaikki nyt siivos iha hulluna, mut kuulemma joku special thing, koska oli paikat päässy nii likasee kuntoo. En kyl sit tiiä et miten tarkkaa pitäis sen siivota, jol on siivousvuoro, jos paikat pääsee noin rempallee. Ja miten sotkusii noi ihmiset oikeesti on.. Mut miust oli ihanaa huomata et nää kuitenki siivoo, jos sanotaa et pitää siivota. Ja oli oikeestaa aika hauskaa siivoo porukal, ku pistettii kunnon musat soimaa ja kaikki viuhu rättienkaa ympäriinsä. Tuli tervetullu olo. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti