lauantai 1. helmikuuta 2014

Kaupunkiseikkailu

Sain eräält ihanalt pienen tsemppikortin, ku lähin vaihtoo. Siin on toisel puolel Paulo Coelhon tekstinpätkä ja toisel puolel kortintekijän oma teksti (mikä on kyl miust ainaki tosi kiva). Ekal viikol tuli aika monta kertaa vaikein hetkin luettuu tot korttii läpi. Sit muistin tos eräänä päivänä et nii, siinhä kehotettii tutustuuki tähä kaupunkii. Oon nyt jo kaks viikkoo ollu tääl ja ainoo kerta ku oon käynny keskustas oli sillon, ku bussil hurautin rautatieasemalt kämpille sinä päivän ku tänne saavuin. Tää Ryd on vaan tääl niin sillee eristyksis et ei täält oikeen oo asiaa kaupungille ja matkaki 4km ni ei sitä nyt joka päivä jaksa huviksee polkee.

:)

No asiaanha piti kuitenki tulla muutos. Torstain päätin et perjantain lähen kaupunkikierrokselle. Sääki sattu olee mitä mainioin: räntää/lunta/jotai moskaa tuli taivaan täydeltä, järkyttävä vastatuuli ja kadut aivan loskan peitossa. Mut ku olin vakaast päättäny et tänää meen, ni sithä miun oli mentävä. En tykkää körötellä bussil, jos pyörälläki pääsee, ni silläpä sit lähin hitaasti ja erittäin epävarmasti tutustuu keskustaa. En oo siis Suomes koskaa talvel pyöräilly, ni sen takii aina vähä hirvittää ku hyppää satulaa. Yleens tääl on kiva pyöräillä, ku pyöräteit suolataa ja ne on iha sulia, mut nyt ku tuli nii nopeel tahil lunta lisää, ni se vaa kerty joka paikkaa. Välil piti pysähtyy putsailee lokareita, joihi loska kerty aika pahast.

Ekaks löyty kirjasto ja ku olin siin vaihees jo jäässä, ni aattelin käyä sit ihan sisäl kurkkaa. No oisha se pitäny arvata et ku mie pääsen kirjojen lähelle ni siel voiki sit vierähtää tovi jos toinenki. Satuin löytää suomenkielisten kirjojen hyllyn ja sielt löyty vaik mitä kiinnostavaa! Yllättävän hyvä valikoima suorastaa. Jämähin lukee jotain erityisesti naisille suunnattuu juoksukirjaa melkeen tunniks. Kirjasto oli miust kyl aika upee. Iso, avara ja moderni - eri taval mielenkiintonen ku Turun kirjasto (ei kyl ulkopuolelt läheskää yhtä hieno). Portait pitkin pääs ylätasanteelle, jos oli kait joku lehtienlukusali, ja sielt pysty näkee sen koko kirjaston ylhäält käsin! Tykkäsin ja aattelin piipahtaa siel joskus myöhemmin uuestaanki, sit ku tulee tarve hankkii uutta lukemista. :)

Stifts- och landsbiblioteketTäs näkymä sielt ylhäältä. Toi sininen möhkäle on lapsille suunnattu "djungelrummet" (=viidakkohuone), mist oisin kyl ite pienen ollu varmaa hurjan innoissani (olin nytki vähä :D).
Kirjaston välittömäst läheisyydest löyty tuomiokirkko, joka oli aika samannäkönen ku Turussa, mut jotenki tylsempi ja pienempi ja värittömämpi. Ehkä se johtu siitäki ku Turus sen ympärille on ymmärretty jättää reilust tilaa, mut tääl siin ei ollu mitää varsinaist toria tai muutakaa lähettyvillä. Hieno sisäänkäynti oli kylläki! Täytyy jossai vaihees käyä kurkkaa sisältäki. :)

Seuraavaks miul oli suunnitelmis ettii turistbyrå, et saisin kaupungin pyöräilykartan ja sen jälkee kierrellä keskustaa ympäri ja pällistellä, mitä nyt vaan etee sattuu tulee. Infon ku löysin, ni sielhä oli lounastauko menossa (13.30-14.30 on miustaki ihan tavalline lounasaika) ja ku oisin joutun oottaa 45 minsaa, ni ei kiitos. Sukkuloin siin sit ympäri keskustaa, kunnes jossai vaihees havahuin siihe et miulha on oikeesti iha sairaan kylmä. Niin kylmä, et ku näin H&M:n kyltin ni pistin pyörän parkkii ja kirmasin sisää. Kiertelin ympäri kauppaa, mut en saannu kroppaa lämpenee. Siint sit parit housut kainaloo ja sovituskoppii. Olin jo pitkää ihmetelly ku tuntu varpais vähä hassult, vähä niinku ois sukka ollu kurtus varpaitten välis, mut sit ku sain kengät ja sukat pois ni huomasinki et kaks varvat oli iha valkoset, eikä niis ollu tuntoo. Oujee! Siinhä sit alkoki lämmitysprosessi, joka kesti jonku 20 minsaa, ennen ku sain normaalin värin palaamaa. Täs vaihees ei enää kuvailut kiinnostannu ja hetken mietin et oisin ettiny jonku kahvilan, mist ois saannu jotai lämmint juomist. Päädyin sit kuitenki pyöräilee suoraa kotii, ku aattelin et siin ehtii tulla uuestaa viel kylmä, jos eka istuu kahvilas ja sit joutuu kuitenki pyöräillä kotii. Ja koton ei teekää maksa niin paljoo. :) 

Ilonen pyörämatka kotiin yltynees lumisateessa ja äkkii villasukat jalkaa, vilttien alle ja teetä naamaa. Kyl se lämpö siint pikkuhiljaa alko palailla, just sopivast et pysty lähtä lenkille, eihä täs nyt kuitenkaa mistää sokerist olla tehty. 

Vaik tää reissu onnistuki miun hyvän mielen karkottaa taivaan tuulii, ni hirveesti jäi kyl viel näkemättä ja kokematta! Se on kyl toisaalt ihan hyvä, ni voi sit toisenki kerran lähtä kiertelee (paremmal ilmal). Ois kurjaa jos parin tunnin aikan ehtis nähä jo kaiken. Oli monta pientä putiikkii ja kahvilaa, jotka oli tosi houkuttelevan näkösii! Varsinki yks teekauppa, leipämyymälä ja lettukahvila oli semmosii, mis pitää jossai vaihees vierailla...

Stora torget

Löytyhä se Best Western täältäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti