keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Fenomenmagasinet

Yks tyttö LIKESistä on töissä Fenomenmagasinetissa (ett Science Center i Gamla Linköping) ja sai järkättyy mahollisuuden päästä vierailee kyseises paikassa. Mie päätin oikeestaa vast tänä aamun vähä ex tempore lähtä mukaa, ku olin edenny iha hyvin portfolion kirjottamises, ja kyl kannatti! Oli varmaa huikein visiitti täällä, mis oon ollu mukana. Löysin itestäni pikku luonnontieteilijän, vaik luulin, et sellast ei ookkaa. 

Tää oli siis Heurekan tapanen paikka, mut aika paljo pienempi. Siel oli yks kerros, jos oli kaikennäkösii kiinnostavii juttui vedestä ja sen ominaisuuksista, toises kerrokses pääs tutkii ihmisen toimintaa ja kolmannes kerrokses oli terraario, mist löyty käärmeit, liskoi, hämähäkkei yms. Paikka, joho opettaja voi mennä luokkansakaa ja oppilaat pääsee pois luokkahuoneest kokeilee ite kaikennäköstä hands on -tyyppisesti. Tai sit tuol voi käyä vapaa-ajal ja just toi kyseine tyttö, joka tuol on töissä, sano et kävi tuol lapsena koko ajan. Ja siis ideana oli nyt kai, et myö tulevat opettajat tiiettäis, et on olemas tollasii paikkoi, mihi luokankaa voi mennä. Ettei aina tarvis vaan jumittaa siel luokassa ja lukee kirjoista, ku ei niist sit loppupeleis opi kuitenkaa. 

Paikan omisti sympaattinen vähä vanhempi mieshenkilö, joka on omistan koko elämänsä luonnontieteille ja joka nyt piti meille pienen opastuksen. On ennen ollu opettajana, mut nyt sit tuolla ja vetää koulutuksii opettajille ja erilaisii teemapäivii lapsille. Ja ne eläimet, mitä tuol oli, on asunu jonku aikaa ton kyseisen miehen kotona, ku pitää kuulemma varmistaa, et on turvallista pitää niit tuolla. Eli tää kotonaa testailee, et miten ne reagoi esim. jos valaistus muuttuu tai lämpötila muuttuu jne. 

Opin ihan älyttömästi uutta ton vierailun aikan ja oisin voinnu olla siel monta tuntii pitempää. Nyt miult jäi lähes kokonaa ihmisen keho ja veden elementit tutustumatta, ku meni koko aika eläimii tutkailles. Ja koska oon nyt niin innoissani tästä, ni aattelin et kuvat saa puhuu puolestaa, koska muute istun täs viel monen tunnin päästäki kirjottamas - tiivistäminen ei oo miun vahvin osa-alue. Mut jos joku koskaan Linköpingiin eksyy, ni suosittelen ehottomasti piipahtaan! Sisäänpääsykää ei oo ku 50kr (myö kyl nyt päästii ilmasekski vielä). Ja siis fysiikka ja kemia on aina ollu miun inhokkiaineit koulussa (enkä kyl oo järin kiinnostunu niitten opettamisestakaa), mut tollases paikas jopa mie huomasin olevani iha lumoutunu ja innoissani. :D 

Käärme nro 1: Gunnar, joka oli jossai vaihees ollu melko stressaantunu, syömättä 6kk ja sen takia noin laiha. Eka käärme, jota oon eläissäni pidelly. :)

Käärme nro 2: amelastinen viljakäärmenaaras, jolta puuttu väripigmentti ja oli sen takia punaset silmät

Käärme nro 3: viljakäärmekoiras (majsorm)Maailman myrkyllisin sammakkolaji!

Satuin oleen oikees paikas oikeesee aikaa ja tää meijän opas vei miut ja Noortjen tilaa, mis oli kaikist myrkyllisimmät eläimet ja jonne ei normaalist yleisöö päästetä, koska nää on tosi herkkiä. Täs on käärme nro 4, samaa lajia ku ekan kuvan käärme, mut 26 vuotta vanha ja vieläki hyvin aktiivinen ja elinvoimanen. :)

Svarta änkan eli musta leski. Pysyin aika kaukana. Kuulemma noit voi löytyy Ruotsistaki, jos on ostanu auton Amerikasta ni noit joskus matkustaa siel mukana... yh, aiheuttaa kylmii väreitä.

Niin pieni, mut sitäki vaarallisempi skorpioni.

En vandrande pinne eli sauvasirkka. Noortje ihastu.

Käärme nro 5: sateenkaarikäärme, joka muutaman päivän kuluttuu luo nahkansa ja on sen takii nyt tavallist tummempi. Oli iha mielettömät värit, jotka vaihteli, ku se liikku :o

Pääs kokeilee miten astianpesukone toimii

Ois ollu vaik mitä muutaki kiinnostavaa, mut ei kerinny kokeilla kaikkee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti