tiistai 21. tammikuuta 2014

Om jag vore en bildel så skulle jag vara ... därför att ...

Eiline oli aika sähäkkä päivä. Alko nimittäi koulu! Aamupäivä meni sähköpostei lähetelles ja yrityksis selvittää et pitääks miun olla illal jossain vai ei ja missä pitäis olla ja mitä pitäis olla mukana jne. Puolilt päivin oli sit ESN:n (erasmus student network eli järjestö, joka järkkäilee vaihtareille kaikennäköst ohjelmaa) järjestämä kampuskierros. Osallistuttii sinne parin suomalaisenkaa, joihi olin aiemmin törmänny orientaatiopäivässä. Käveltii ympäri kampusaluetta ja oppaat selitti, mist löytyy mitäki. Ei ollu kyl niin hyödyllinen mitä olin etukätee ajatellu. Aattelin et ois oikeesti käyty kurkkaas et mist löytyy ne paikat, mis voi ruokaa lämmittää, mis on kirjasto ja miten sielt voi lainaa kirjoi ja mist löytyy atk-tilat ja tulostushuoneet jne. Nyt se oli vaa semmost "tuol kaukan näätte ton rakennuksen, se on G-talo ja siel on aika harvoin mitää, oonko ehkä kerran käynny siel" tai "näis rakennuksis rehtori ja muut semmoset on" ja "tääl on jotain ICT-juttui, en oikee tiiä niist mitää". Eli täytyy sit vaan itte perehtyy jossain vaiheessa...

Infon jälkee käytii hakee learning agreementit takasin. Ne, jotka ei oo vaihossa ollu, ei varmaan tiiä mitä ne on, joten pien selitys ehkä paikallaan? Learning agreement on lomake, jost käy ilmi, mitä kurssei on valinnu eli mitä aikoo opiskella. Se on yks näit vaihtoon liittyviä ihania byrokraattisia juttuja, joit on ollu melko paljon. Siihen piti pyytää Turusta allekirjotus ja nyt täältä vastaanottavalta yliopistolta allekirjotus, jotta kaikkial tiedetää, mitä mie teen. Mie olin käsittäny et kuha roudaan sen tänne, ni asiat on hoidos, mut nyt tääl sanottiinki et se täytyy lähettää Turkuu takasin? Yks asia taas lisää, mikä pitää selvittää täs jossain vaihees. 

Mie en oo saannu viel LIU-ID:tä toimimaan (tunnus, jolla pääsee yliopiston rekisteröityy kursseille ja sähköpostii yms kaikkeen olennaiseen käsiks), joten kävin sit siinä myös kyselees help deskillä siitä. Oon kyl lähettäny jo sähköpostiaki johonki osotteesee, mut sielt ei oo kuulunu mitää, eikä miun sähköposti oo vieläkää toiminu, ni aattelin et käyn selvittääs asiaa iha paikan päällä. No siin oli sit pikkasen jonoa, nähtäväst monil muillaki ongelmia ties minkä suhteen, ni oottelin jonku 20 minsaa. Sit ku pääsin tiskille selittää, mikä on ongelmana, ni eihä se osannu auttaa ollenkaa, sano vaan et pitää pistää sähköpostii siihe osotteesee, joho olin jo aiemmin laittanu. Niimpäniin. No tänää sielt sit tuli vastaus et asia on otettu käsittelyy, mut kuulemma siin voi mennä tosi kauanki et se saahaa toimimaa. Muuten ei haittais, mut kursseille pitäis tosiaa rekisteröityy viimeistää ens viikolla ja kaikki kurssi-info tulee sähköpostii. Ingen panik kunde man säga.

17.15 piti sit olla uuestaa yliopistolla, ku alko ensimmäine opetuskerta. Olin miun mielest varannu ihan hyvin aikaa pyöräilyy ja olin lähössä hyvis ajoin yliopistolle, mut en tiiä mikä siin aina onki et se lähtö ei ihan onnistu sillon ku pitäis. :D Lähin kuitenki ajoissa, vaikken niin ajois ku olin ajatellu ja kaikki oli hyvin siihe asti, kunnes eksyin. Olin käynny kampuksel vaa valosan aikaa, ni pimeel sinne ei ollukkaa nii helppoo löytää ja harhailin jossai missä lie, kunnes löysin mutkien kautta perille ilosesti myöhässä, kuinkas muutenkaa. No opettaja oli sit onneks tietonen miun osallistumisest kurssille ni oli tosi ymmärtäväine. :)

Tää kyseinen kurssi "Motorik, lek och lärande" alkoki sit mukavalla suullisella esittäytymisellä. Kätee läiskästii lappu, jos oli erilaisii (outoi, mut perus OKL) kysymyksii, kuten "jos olisit autonosa, mikä olisit ja miksi?" ja "jos juuttuisit jonkun, elävän tai kuolleen, kanssa hissiin, kenen kanssa haluaisit juuttua, miksi?". Vuoron perää jokaine sit sai kertoo omat vastaukset ja muut kuunteli. Jännitti ihan himona avaa suu omal kohalla mut vitsi se meni hyvin!! En oo viel kertaakaa saannu sanottuu nii pitkää settii ruotsiks ilman kangerteluu ja juuttumist johonki sanaa, mut nyt jotenki se onnistu vaan paljo paremmin ku aikasemmin. Sen jälkee olinki sit lopun aikaa ku naantalin aurinko. :) Esittelyi seuras kurssi-infon läpikäynti (josta tajusin yllättävän paljon, vaik opettaja puhuki tosi nopeeta ruotsii, mut nähtäväst se oli melko selkeetä tai sillee et siint tajus sit sen selkeyden vuoks) ja vaikuttaa silt et aika samantyyppist asiaa on tiedossa ku mitä oli liikunnan perusopinnoissa. Lähes joka maanantai on kolmen tunnin demo, jos on erilaisii liikunnallisii leikkei yms ja sit kurssiin liittyy myös pari liikunnallist tehtävää, jotka täytyy saaha suoritettuu, mm. luistelu etuperin ja takoperin (apua). Lisäks kurssiin liittyy portfolio, joka on nyt se peikko sit. Jokaselt demokerralt tulee joku sen kerran asioihin linkittyvä kysymys, johon pitää vastata väh. sivun mittasel esseel, joka linkittyy lähdekirjallisuuteen jne. yäk! Positiivist on, et tos kurssis ei oo tenttii vaa toi portfolio korvaa sen. Toine asia on sit et miten ihmees saan sen muka tehtyy. Noit demokertojaki ku on siis se joku 20...

Eilenki meil oli sit puoltoist tuntii jo erilaisii liikunnallisii leikkei liikkahallissa. Oli oikeestaa aika kivaa! Oli vaikeempi ymmärtää ohjeit ku muist osioist kuulu hirveesti hälinää, mut näytöt helpotti kyl tosi paljon. Ongelmii tuli siin vaihees ku seisottii kaikki ringis, piettii yhteisest pitkäst narust kiinni. Sen jälkee piti sulkee silmät ja muodostaa kolmio. Sai kyl kommunikoida äänen avul, ja muut siin onnistuki mut mie olin kyl pulas. :D Mut oli siis yllättävän mukavaa ja olin ilone siint, et tajusin niinki hyvin mist oli puhe. Olin kyl aivan poikki sen kolmen tunnin jälkee, ku oli joutun niin täysil keskittyy et pysyis mukana.

Demo loppu 19.30 ja sieltä porhalsin suoraa LIKESin welcome dinnerille. LIKES (Linköping International Knights of Educational Science) on kasvatustieteitten ainejärjestö, joka järkkää ohjelmaa paikallisten opiskelijoitten ja vaihtareitten välillä. Ohjelmas oli ruoanlaittoa ja hengailua, et tutustuttais. Muut oli alottan jo puol seiskalt, mut mie menin sit myöhäs ku oli toi kurssin alotuskerta, mist ei voinnu olla pois. Aattelin et kaikki ois jo ehitty syyä ku mie ehin paikalle, mut jotenki se kokkaus oli sit venähtänny ja oli täydes vauhis ku mie tulin paikalle. Ja mitäs muutakaa oli ruokalistalla ku köttbullar, potatismos och gräddsås! Mie sain tehä kermakastikkeen ja siinä sit jutskailtiin muitten kasvatusalan vaihtareitten kanssa samalla. Se mikä oli ihanan vapauttavaa oli se, et sai puhuu englantii! Kuin helpolt se tuntu ton demokerran jälkee! Vähä ennen yheksää saatii ruoka valmiiks ja päästii syömää ja oli kyl parhait lihapullii pitkää aikaa! Kermakastiketta kehuttii erityisen paljo. ;) Ilta venähtiki sit päälle kymmenee ja alko ainaki meijän pöytäkunta olla melko väsynyttä siin vaihees. Mut oli kiva ilta ja noil on nyt täs lähiaikoin muitaki meetingejä tulossa, ni jeee. :))


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti