maanantai 20. tammikuuta 2014

Miksi?

Miks halusin lähtä vaihtoo?

Vieraat maat ja kulttuurit on aina kiehtonu minuu. Lisäks miul on aina ollu suuri halu oppii uusii kieliä ja osata puhua mahollisimman monia kieliä. Yläasteel minuu alko kiinnostaa kielimatka ja Britteihi sit lopulta päädyinki kolmeks viikoks. Siel ollessa iski aika vahvast se tunne, et on pakko päästä ulkomaille uuestaa ja pidemmäks aikaa. Olin sit lukios jo oikeestaa päättäny et piän lukion jälkee välivuoden ja lähen au pairiks, mut sit opo sai puhuttuu miut ympäri yliopistoo, jonne lopulta sit pääsinki suoraa. Olin aatellu vaihtooki jo lukioaikan, mut halusin valmistuu samaa aikaa muitten miun ikästen kans, enkä venyttää lukioo neljää vuotee, ni se ei sit oikeen ollu mahollista. 

Yliopistos olles olin alkuu iha tyytyväinen, ku olin kuitenki muuttanu toiselle puolelle Suomee ja siinäki oli melkonen kulttuurishokki. Sit oikeestaa toissasyksyn aloin miettii et en kyl neljättä vuotta putkee jaksa tät samaa arkee, et kyl jotain muutosta täytyy tähä saada ja sit tammikuu 2013 meniki vaihtopaikkoi katelles ja hakupapereit täytelles. Alun perin oli tarkotus lähtä vuodeks, mut puol vuotta sopi sit paremmin opintoihi.

Pääsyy tälle vaihtoajalle on kyl se, et haluun kehittyy suunnistajana; saada kokemust uusist maastoista jne. Vähä samal taval ku tän blogin alottamine on tää vaihto yks asia silt "en ole koskaan" -listalta. Lisäks kyl haluisin oikeesti oppii puhuu tot ruotsii paremmin, uskaltaa käyttää sitä. Minuu kiinnostaa myös nähä, miten nää kulttuurit eroo toisistaa ja millast opekoulutus tääl on ja yleensäki yliopistoelämä. Ja yleisest ottaen kiinnostaa ottaa selvää, et selviinks yksinää toises maas vieraitten ihmisten keskel ja pystynks sopeutuu. Kyllähän se matkailu aina avartaa. :) 

Miks just Linköping?

Vaihtokohteet meni oikeestaa suunnistuksen ja kielen ehdoilla. Halusin lähtä jonnee mis suunnistetaan ja missä on mahollist treenata kunnolla. Kielten puolest mahollisii oli enkun- ja saksankieliset maat sekä pohjoismaat. Välimeren maat ois kelvannu suunnistuksen puolest, mut ku en osaa paikallist kieltä (espanja, ranska, italia jne) riittävän hyvin, ni ei ois opiskelu onnistunu. Meijän laitoksel on silleen et nois mais ei voi opiskella muuten ku kohdemaan kielel. Eniten olin kyl varmaa alust asti jo miettiny Ruotsii, ku tääl on kuitenki tullu käytyy monta kertaa aiemminki, ni ei oo ihan vieras maa ja sit ku osaan ruotsii kuitenki melko paljo paremmin ku saksaa. Yhten vaihtoehton oli myös Tanska, mut se sit karsiutu siin hakuprosessis pois ihan vaan sen hakusysteemin takia, ku piti priorisoida kohteita ja sit jos haki toisee ni ei voinukkaa enää päästä toisee tms..

Hain alun perin Göteborgii mut en sinne sit päässy, ja tää oli miun seuraava kohde. Muut yliopistot ei oikeen tullu kyseesee ku kurssivalinta ei oikeen miellyttänny. Halusin kuitenki lukee oman alan kurssei tai jotain semmost mikä kiinnostaa sit muuten. Linköping on viel etelämmässä ku Turku, tääl on hyvä suunnistusmeininki ja tää on melko keskel tai sillee et on hyvät yhteydet muihinki paikkoihi ni oon aika tyytyväinen kyl et pääsin tänne. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti