keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Arjen pieniä ongelmia

Etee on tullu aika paljo asioita, jotka jo nyt ärsyttää. Osa ihan vaan siks, et on eri taval ku mihi olin Suomes tottunnu. 

Ärsytyskynnystä koettelee eniten yhteiskeittiö. En ookkaa viel tänne kirjottan, mut siis asun tämmöses korridorrumissa eli suomeks tää ois kai yhteiskeittiöllinen asunto tms. Tää kaupunginosa, Ryd, jossa asun, on aika samanlaine ku YO-kylä Turussa, paljo viihtysämpi ja isompi vaan. Tää on n. 4km:n pääs keskustasta ja yliopistolle tulee about 2km. Lähes kaikki näist asunnoist on samanlaisia ku tää eli on 8 kämppää, jotka jakaa yhteisen keittiön. On sentä kuitenki oma kylppäri, et ei tarvi suihkuu pääsyä ootella. :) Itse asias nää muut asunnot täällä ei kyl oo läheskää samanlaisii ku just tää nimenomanen kämppä. Tääl Rydissä on kaks suunnistaja-asuntoo (OL-Korridoria), jois asuu vaan suunnistajia. Tää mis mie täl hetkel oon on OL-1. Pääsin tähä vähä sattumien kautta. Sain yliopiston kautta asunnon, joka on vapaa vast helmikuun alusta (Ruotsis on tosi nihkee asuntotilanne). Tammikuun ajaks piti sit ettii joku toinen asunto ja aina on hyötyy olla suunnistaja! Marraskuun lopul lähettelin lukuisii ruotsinkielisii sähköpostei eri tyypeille ja sit kävi ilmi et tää onki tammikuun ajan vapaa tää kämppä, ku oikee asukas on treenileirillä Australiassa. Ja tänne sit muutin ja tääl oon nyt nää kolme ekaa viikkoo. Harmittaa ku joutuu lähtä täst pois, ku nää on tosi mukavia tääl ja nää tuntee jo. Seuraava kämppä on siis kans korridorrum, mut siel on sit kaikennäköst jengii.

Mut siis hyvistä puolista huolimatta tämmösee yhteisasumisee liittyy kyl ärsyttäviäki puolia. Yks on se, et joka päivä joku kokkaa jotai herkkuu ja sit ne tuoksut leijailee pitkin kämppää. On inhottava mennä jääkaapille ja kaivaa sielt viis päivää vanha makaronilaatikko, ku joku ottaa vieres pizzaa uunista ja toine vatkaa kermavaahtoo pannukakkujen päälle. Muitten listoilla on ollu myös mm. lasagnea, ite tehtyjä sipsejä ja suklaakakkua. 

On kyl ikävä yliopiston ruokia! Miten helppoo Suomes ku voi käyä päivisin yliopistol syömäs. Siel vaihtuu päivittäin ruoat ja mitkä salaattipöyät! Ruotsis ei samal taval tueta yliopistoruokailuu, ni hinnat on vähä liian kirpasevia, et viittis syyä yliopistolla (päälle 7e). Tääl porukka sit tekee aina ite ruoat ja yliopistol on semmosii mikrohuoneit, mis voi sit lämmittää sen ruoan. Suomes on tottun et pärjää jos tekee kaks ruokaa viikos, ni voi joko pakastaa tai sit syö useemman päivän sitä samaa. Ei oo niin välii, ku jos syö yliopistol ni on tarpeeks vaihteleva ja monipuolinen ruokavalio. Tääl joutuu hirveesti miettii et mitä tekee, millon tekee (melkost tunkuu keittiös aina sillon tällön) ja mihi sen laittaa (pakastimen hylly on melko pien isojen määrien säilyttämisee). Oon nyt viikon ollu tääl ja alkaa jo olla ideat lopussa, et mitä sitä nyt laittais, et ois mahollisimman halpaa, helppoo ja hyvää.

Ongelmia aiheuttaa myös liesi ja hella. Tääl on nähtäväst niin mont kertaa joku opiskelija tullu yöl baarista, alkanu kokkailla jotain ja unohtan levyn päälle katkerin seurauksin, et on ryhdytty melkosii varokeinoihi. Ku alkaa kokkaa pitää ensin vääntää yhest nappulast kuin kauan aikoo kokata. Sen jälkee pitää laittaa liesituulettimee samal taval et kuin kauan aikoo kokata, paitsi et siin on vaan vaihtoehot 30min ja 60min. Lisäks pitää olla valo päällä. Ku nää kolme on saannu laitettuu voi alkaa väännellä niit muit normaalei nappuloit, et haluuks esim. uunii tasalämmön vai jonku muun ja mitkä asteet. Suurimmat ongelmat on sillon ku tekee uunis jotain, mikä vaatii pitkän paistoajan. Jos esim. toi liesituulettimen aika sattuu loppumaa, ni uuni menee automaattisest pois päältä. Eli ku kokkaa ni pitää muistaa tarkkailla, et onks tarpeeks aikaa jälel tai sit pitää käyä välis kääntämäs ne taas päälle. Kuin hankalaa! 

Koton Suomes oon voinnu syömisen jälkee vaa huuhtasta astiat ja sit oon voinnu käyttää niit uuestaa. Tääl ku on 8 samas keittiös hääräilees, ni aina on pakko tiskata kaikki, et ku muuten ei oo pöytätilaa. Joka päivä joutuu tiskaa vähintää sen 4 kertaa ja tuntuu et koko aika menee tiskaamisee. Alko ärsyttää teemukin tiskaamine ku kuitenki tulee teetä melko paljo hörpittyy päivän aikan, ni oon nyt alkanu vaa huuhella sitä ja piilottan sen omaa kaappii pois näkyvistä. Samoin ku juustohöylän ja voiveitsenki. Jos ei kerrota kellee? 

Turussa tuntu et miun kämpäs on tosi kylmä ja mittari näytti sisälämpötilaks usein 20,5 astetta. Tääl mittari ei oo viel kertaakaa kivunnu 19 asteesee. En tiiä pitääks toi ihan paikkaansa, mut kylmä tääl kyl on! Vaik on normisukat ja villasukat jalassa ni ei tarkene istuu koneel ku jalat jäätyy. Yöl oon monta kertaa heränny horkassa ku on käsi vaik siirtynny peiton ulkopuolelle. Mut eihän tätä talvee enää montaa kuukautta oo jälellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti